Monday, June 16, 2014

ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;



  
ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ;

Το ερώτημα έχουμε ή δεν έχουμε ελεύθερη θέληση, είναι πράγματι από τα πιο δύσκολα ερωτήματα που έχουν τεθεί ποτέ.

Για να απαντήσουμε σε αυτό
Πρώτον
Θα πρέπει να ορίσουμε τι είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ.
Χωρίς να το ορίσουμε δεν μπορούμε να απαντήσουμε με κανένα τρόπο.
Δεύτερον
Θα πρέπει να ξέρουμε καλά την ψυχολογική δομή του ανθρώπου. Επίσης χωρίς αυτή τη γνώση δεν μπορεί να απαντηθεί αυτό το ερώτημα
Τρίτον
Θα πρέπει να έχουμε γνώση των νόμων που διέπουν το σύμπαν και της φύσης του ‘Θεού’.
Θα σου πω περιληπτικά δυο λόγια για αυτά. Καταλαβαίνεις ότι είναι δύσκολο σε ένα άρθρο να σου δώσω όλες τις αποδείξεις για αυτά που θα γράψω. Δεν ζητάω βέβαια να τα δεχτείς απλά σου κάνω μερικές νύξεις για στοχασμό και έρευνα.
Όταν ρωτάμε έχει ο άνθρωπος ελεύθερη θέληση ασυνείδητα θεωρούμε ότι όλοι οι άνθρωποι βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο εξέλιξης, (πράγμα που δεν ισχύει). Προσπαθώντας να απαντήσουμε γενικά αν άνθρωπος έχει ελεύθερη βούληση θα μας οδηγήσει σε τελείως λανθασμένα συμπεράσματα αφού οι γήινοι δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο εξέλιξης.
Για παράδειγμα άλλο πράγμα είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας  ή ο Βούδας και ο Χριστός και άλλο ο τύπος που ακούει Βανδή και πηγαίνει στα μπαρ για να πίνει και να γκομενιάζει ή ο απλός μέσος άνθρωπος που νοιάζεται κυρίως για την επιβίωση του και μερικές επίγειες απολαύσεις. Έχοντας αυτούς τους εκ διαμέτρου αντίθετους τύπους ανθρώπου κατά νου το ερώτημα τίθεται ως εξής.
Έχει ένας άνθρωπος σαν τον Σωκράτη ή το Χριστό ελεύθερη βούληση, έχει ένας κοινός άνθρωπος ελεύθερη βούληση;
Ο κοινός άνθρωπος είναι μια μαριονέτα που κινείται από δυνάμεις τις οποίες δεν ελέγχει ούτε είναι συνειδητός από αυτές.. Δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων της γήινης ανθρωπότητας δεν έχουν ελεύθερη θέληση. Έχουν κάποιο ποσοστό σχετικής ελευθερίας να επιλέξουν ανάμεσα στο αγαθό και το κακό. Αυτό το ποσοστό της ελευθερίας στην επιλογή εξαρτάται από το επίπεδο συνειδητότητας ή πνευματικότητας στο οποίο βρίσκονται.
Όσο πιο κυριευμένος από το εγώ και τα πάθη είναι κάποιος τόσο λιγότερο η ελεύθερη βούληση μπορεί να εκφραστεί σε αυτόν. Όσο περισσότερο έχει εξαγνίσει κάποιος το νου, την καρδιά του και το υποσυνείδητο του τόσο περισσότερο εκδηλώνεται η ελεύθερη βούληση σε αυτόν.
Η επιλογή του αν θα φάω μπανάνα ή μήλο, αν θα αγοράσω σπίτι ή αυτοκίνητο, δεν έχει να κάνει τίποτε με την ελεύθερη βούληση. Είναι αποφάσεις που παίρνοται από την εξωτερική διάνοια της οποίας η ικανότητα είναι περιορισμένη και εξαρτημένη από πολλούς παράγοντες.
Τι σημαίνει ελεύθερη βούληση για μένα; σύμφωνα με την κατανόηση και την εμπειρία μου είναι η δυνατότητα να επιλέγουμε σε αρμονία με τις επιταγές της Ψυχής μας και όχι με τις ενορμήσεις του ένστικτου, τις πεποιθήσεις και τις ιδέες του νου, τα συναισθήματα και τις συγκινήσεις.
Όσο περισσότερο ελεύθερο ψυχολογικό χώρο έχουμε ανοίξει με την εξάλειψη των ψυχολογικών μας  ελαττωμάτων τόσο περισσότερο έχουμε καθαρή επικοινωνία με την ψυχή μας και τόσο περισσότερο εκδηλώνεται η ικανότητα να επιλέγουμε ελεύθερα.
Και τονίζω ξανά ελεύθερα δεν σημαίνει άναρχα (κάνω ότι θέλω) αλλά επιλέγω και δρω σε αρμονία με την Ψυχή μου η οποία λειτουργεί πάντοτε σε αρμονία με  το παγκόσμιο Πνεύμα της Ζωής κοινώς λεγόμενα Θεός.
(ακόμα και  αυτό το 'κάνω ότι θέλω' δεν είναι στα 'αλήθεια κάνω ότι θέλω'. Είναι απλά εξαρτημένες μηχανικές αντιδράσεις και τίποτα παρά πάνω. Απλά ο υπνωτισμένος νους  του κοινού ανθρώπου νομίζει ότι έχει την ελευθερία να αποφασίζει όπως αυτός θέλει. Όταν αυτή η ύπνωση αρχίζει να συνειδητοποιείται τότε αρχίζει και η αφύπνιση της συνείδησης και η μεταμόρφωση του κοινού ανθρώπου σε πραγματικό άνθρωπο με ελεύθερη θέληση)
Τι γίνεται σχετικά με τα ανώτερα πνευματικά όντα όπως ο Χριστός; Είναι προφανώς ότι μόνο αυτά έχουν ελεύθερη βούληση αφού έχουν διαλύσει πλήρως το εγώ τους και έχουν ταυτιστεί πλήρως (η ατομική τους συνείδηση) με τη παγκόσμια συνείδηση ή Θεό.
Ελεύθερη βούληση έχει μόνο ο Θεός αφού είναι επάνω από κάθε περιορισμό. Αφού η συνείδηση του Ιησού συγχωνεύτηκε με την Θεϊκή Συνείδηση και έφτασε σε αυτό που λέμε Θέωση, δηλαδή  έγινε ένα με τον Θεό (για αυτό έλεγε συνεχώς στους μαθητές του εγώ και ο Πατέρας μου είμαστε Ένα) και αυτό σημαίνει ότι και η θέληση του ήταν ελεύθερη όπως και του εν κρυφώ Πατέρα του.
Ο ίδιος ο Χριστός προσευχόμενος στο όρος των ελαιών είπε (μιλώντας για την επερχόμενη σταύρωση του )πάρε το ποτήρι αυτό από μένα αλλά τελικά σε βαθιά ένωση με τον Είναι του,είπε γενηθήτω το θέλημα σου. Πιθανότατα ως εκείνη τη στιγμή να μην είχε επιτευχθεί η τέλεια συγχώνευση του με τον Θεό. Πιθανότατα αυτό επετεύχθη με την ανάσταση και την μεταμόρφωση του που συνέβη σαράντα μέρες μετά την ανάσταση του.
Τελειώνοντας σου λέω ότι όλα αυτά που βλέπεις να συμβαίνουν στον κόσμο συμβαίνουν όπως η βροχή και ο αέρας. Όλο αυτό το σύμπαν και όλα τα δρώμενα που συμβαίνουν σε αυτό είναι το όνειρο του Θεού και εξελίσσεται σύμφωνα με τη θέληση του και όχι την δική μας. Εμείς είμαστε τα όργανα του ή οι ηθοποιοί αν θέλεις που μέσα από εμάς ο Θεός παίζει.
Το μυστήριο της ζωής αποκαλύπτεται μόνο σε αυτόν που φτάνει στην συνειδητή ένωση με τον Δημιουργό και Πατέρα του και συνειδητοποιεί την τέλεια ενότητα του με Αυτόν.
 Μιλτιάδης - Ειρηναίος

No comments:

Post a Comment