Wednesday, December 18, 2013

Τι σημαίνει "Ελλην"


Τι σημαίνει "Έλλην" - του Περικλή Γιαννόπουλου

''Διά να είναι η Φυλή εις το χάλι που είναι, φανερόν οτι οι τωρινοί Έλληνες είσθε οι χειρότεροι που υπήρξαν ποτέ.''

''Τό νά αυτοτιτλοφορείσαι "Ελλην" καί τό νά έχης συνείδηση τί αυτή η έννοια σημαίνει, είναι δύο διαφορετικά πράγματα. "Ελλην" δέν είναι νά έχης ταυτότητα καί υπηκοότητα αυτού τού Κράτους πού θέλει, χωρίς νά τ' αξίζη, νά λέγεται "Ελλάς". 
"Ελλην" σημαίνει Φώς καί Πνεύμα. Σημαίνει Ανθρωπος καί Εξανθρωπιστής. Σημαίνει Αρετή καί Κάλος κι Ανδρεία. Σημαίνει Ελευθερία καί Δίκαιον καί σεβασμό Ετεροδόξων.''
 "Ελλην" σημαίνει Αρμονία καί Ηθος καί Ερως γιά τήν Φύση καί τόν Κόσμο. Βαρύ τό φορτίο τής κληρονομιάς ενός τέτοιου ονόματος καί λίγοι έχουν τό δικαίωμα νά τό φέρουν.''
Περικλής Γιαννόπουλος
1870-1910
Σχόλιο 

Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι το να είσαι Έλλην σημαίνει επί της ουσίας να είσαι 'Ανθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως. Να έχεις δηλαδή αποκτήσει μέσα από την καλλιέργεια του πνεύματος, την παιδεία και την άσκηση όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις αρετές που κάνουν κάποιον να είναι Άνθρωπος και Ανθρωπιστής και όχι να είναι απλά ένα δίποδο διανοητικό θηλαστικό που άγεται και φέρεται από τα κατώτερα ένστικτα και παρορμήσεις. 

Ο πραγματικός Άνθρωπος εκδηλώνει φυσικά και αυθόρμητα όλες τις αρετές, όπως την πραότητα, την σωφροσύνη,  την δικαιοσύνη, την εγκράτεια, τον σεβασμό προς όλους, την μετριοφροσύνη, την ταπεινότητα, την αφοβία. Σέβεται τους ετερόδοξους και την ιδιαιτερότητα των άλλων λαών αφού και αυτά είναι εκδήλωση της μιας και μοναδικής Ουσίας ή Πνεύματος.  

Έχει πλήρη συνείδηση της πνευματικής του φύσης και της ταυτότητας του με το παγκόσμιο πνεύμα της ζωής.

Έχει πλήρη επίγνωση ότι είναι το Φως της Συνείδησης, ότι είναι αιώνια Ύπαρξη, Ψυχή αθάνατος και όχι απλά σώμα και νους. 

Είναι ελεύθερος από δεισιδαιμονίες, λανθασμένες πεποιθήσεις, επιθυμίες και πάθη και κάθε ταύτιση με το περιορισμένο και το φθαρτό.

Βλέπει την ομορφιά, την αρμονία και το κάλλος της ζωής στους  ανθρώπους στην φύση και στον κόσμο. Αγαπά και βιώνει την ενότητα με όλα. Αναγνωρίζει σε όλα το Εν, το προαιώνιο και αθάνατο πνεύμα της ζωής. 

Είναι ερωτευμένος με την Ζωή και την Αλήθεια και ζει Ελεύθερος και Ευτυχισμένος μέσα σε ένα σώμα ως ένας Θεός. 

Μια τέτοια ζωή είναι αληθινή ζωή και είναι άξια να τη ζει κανείς.

Αυτός που ζει έτσι του αξίζει να λέγεται Ανθρωπος ή Ελλην σύμφωνα με τον Περικλή Γιαννόπουλο ακόμη και αν δεν γνωρίζει τίποτε για  τους αρχαίους Έλληνες και την πνευματικό τους πλούτο.

Είθε η χάρη του Πνεύματος να σας χαρίσει την αληθινή ζωή και την γνώση της Αλήθειας.

Μιλτιάδης - Ειρηναίος